Karin Jonkers

Over duurzaamheid en daadkracht

“You ought to practice what you preach”, zingt Nick Cave in het bezwerende Jubilee Street. Een wijsheid die Boulevard graag meeneuriet. Gesprek met Pepijn Muller, die naast de horeca het duurzaamheidsbeleid coördineert. “In dieseldamp wil je toch geen festival vieren?”

Daad bij woord. Dat is de essentie van duurzaamheid op Boulevard. Simpel: het festival zou zich volkomen ongeloofwaardig maken als het al jaren waarschuwende voorstellingen programmeert – Hallo Dampkring, Are we not drawn onward to new erA – maar zelf het milieu niet ontziet. Pepijn: “Hoe je het ook wendt of keert: een festival kost elektriciteit, water en andere grondstoffen, veroorzaakt vervoersbewegingen – zowel van publiek als van artiesten – en levert afvalstromen op. Dat moet je zien te matigen, waarbij je ook op zoek gaat naar alternatieven.”
 

Bij Boulevard nemen we daarom duurzaamheidsmaatregelen op verschillende terreinen zoals energie, mobiliteit, eten en middelen. Deze maatregelen laten zien dat we op de gouden weg zitten, want in 2023 is het gouden Green Key certificaat behaald.

Energie

  • We hebben in het Zuiderpark gebruik gemaakt van Greeners voor onze energievoorziening.
  • Dieselgeneratoren zijn vrijwel overal uitgebannen. Enkel op specifieke locaties maken we hier nog gebruik van.
  • Er zijn geen airco's aanwezig in de tenten om stroom te besparen.
  • We gebruiken ledlampjes in de prikkabel, dat zijn honderden meters verlichting in het festivalhart.
  • Nieuw in 2024 waren de pop up toiletten in ons festivalhart. Deze toiletten zijn heel bijzonder, want de hokjes zijn gemaakt van herbruikbare materialen. Daarnaast zijn ze water/zeep besparend, gebruiken ze led verlichting en >80% co2 reductie op transport.
  • We maken deels gebruik van groene bouwhekken. Dat zijn circulaire bouwhekken, deels gemaakt van pefc-gecertificeerd hout.


Onze festivalproducent Willem de Leeuw verteld over de elektriciteit: “Jarenlang hadden we dieselaggregaten staan, inclusief de uitstoot van fijnstof. Dat willen we niet meer. We maken gebruik van een gloednieuw systeem van Green, een innovator in energiesystemen. Hoe het werkt: we trekken voeding uit een gemeentelijke trafokast, 160 ampère. Die slaan we op in enorme batterijen, de Greeners. Zij leveren het festival de hele dag stroom. ’s Nachts laden de Greeners weer op. Alleen voor noodgevallen, bij een dreigend tekort aan elektriciteit, staat een dieselaggregaat klaar. Een achtervang, waarvan we verwachten dat we hem niet nodig zullen hebben.”

Karin Jonkers

Mobiliteit

  • De organisatie wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van ov of fiets.
  • We stimuleren publiek, partners en makers om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets naar het festival te komen.
  • Logistiek van horeca en productie wordt gecombineerd om zo min mogelijk vrachtwagenbewegingen te realiseren.

 

We zijn ons bewust van de milieuschade die internationaal werken met zich meebrengt. We kiezen voor de trein bij reistijden tot 12 uur, maar voor een beperkt aantal artiesten is vervoer per vliegtuig noodzakelijk om naar Nederland te komen. Met Europese partners voorkomen we overbodige vliegbewegingen door samen te werken en we zorgen dat internationale makers nooit simpelweg voor één voorstelling het vliegtuig nemen.

Eten

  • Bij het eten op het festivalterrein wordt veel gebruik gemaakt van biologische en lokale producten.
  • Er zijn vegetarische en vegan opties op het festivalterrein.
  • De crew catering is vegetarisch.
  • Er is een left over day bij de crew catering, waarbij we koken met wat over en nog bruikbaar is. Zo voorkomen we verspilling.
  • We werken met de verspillingsfabriek in Veghel.


Verspillingsfabriek
Festival eten dat overblijft, verdwijnt niet in de gft-bak maar vindt zijn weg naar de Verspillingsfabriek in Veghel. Daar wordt het omgezet in soepen, sauzen en stoofpotjes. Motto: ‘Alles eruit halen wat erin zit.’ Een van de grondleggers van de Verspillingsfabriek is Bob Hutten, eigenaar van het gelijknamige cateringbedrijf en festivalpartner. 

Middelen

  • We maken al sinds 2010 gebruik van herbruikbare bekers. Hiermee willen we het gebruik van wegwerpplastic verminderen. Door gebruik te maken van statiegeld, zorgen we er ook nog eens voor dat deze bekers keer op keer gebruikt kunnen worden. Alleen bij het terras bij de wijnbar en het restaurant maken we gebruik van glaswerk.
  • Ons drukwerk is SFC gecertificeerd en ieder jaar worden de oplages gemonitord en aangepast. Ook wordt er telkens opnieuw gekeken naar duurzame varianten en werken we met groene drukkers.
  • We delen bepaalde materialen en benodigdheden ook met andere festivals, zodat we gezamenlijk minder spullen nodig hebben.
  • We scheiden vanzelfsprekend ons afval op ons festivalterrein.
  • De T-shirts die onze crew draagt is van ecologisch katoen.
  • Onze voorstellingstickets hoeven niet meer geprint te worden, maar kunnen worden gescand vanaf een telefoon.
  • We werken met pin-only in plaats van met bonnen of munten
  • We gaan duurzame samenwerkingen aan met partners. Een mooi voorbeeld is Kleefkracht waarmee we samen nieuwe duurzame materialen testen om hierin ook te innoveren zoals het nieuwe materiaal greenboard. Met Kleefkracht werken we samen op het gebied van de informatieborden (signing) voor het festival.
  • Met makers kijken we naar duurzame manieren van materiaalgebruik. Zo heeft de voorstelling OVVIO van Kolektiv Lapso Cirk in 2023 hout gebruikt dat een maand eerder gebruikt werd voor Deventer op Stelten. Dit werd door een lokale ondernemer, Bert Ros gemaakt. Na de voorstelling gingen de houten planken en balken nog naar drie andere festivals. Om uiteindelijk bij de Stichting Stadshout in Den Bosch te komen die het hout weer verder verwerkt.
  • Sinds een aantal jaar werken Boulevard en Stichting Stadshout samen door houtbewerkingsworkshops tijdens het festival met hout van omgekapte of omgevallen bomen uit Den Bosch. Kinderen en volwassenen kunnen 11 dagen lang komen timmeren en knutselen.

 

Greenkey

In 2023 kreeg Boulevard ook waarnemers van Green Key over de vloer. Het is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in met name de recreatie- en vrijetijdsbranche en horeca. Pepijn: “Ze beoordelen veel aspecten. Van communicatie, reiniging en energie tot duurzaam inkopen en textiel. Als je in zee gaat met Green Deal zeg je: wij willen een stap verder gaan dan de reguliere wet- en regelgeving.” Met een voetnoot: “We willen geen borstklopperij van oh-kijk-ons-eens. Je moet niet pronken met je duurzaamheid. Wel is Green Key een uitstekende meetlat om te zien of we op de goede weg zitten.” 

 

Boulevard kan vol trots zeggen dat in 2023 niveau GOUD is behaald.  

 

 

Lees hier meer over Green Key bij Boulevard
;
Theaterfestival Boulevard bedankt:
  • Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Den Bosch Partners
  • Provincie Noord-Brabant
  • Fonds Podiumkunsten
  • VSBfonds
  • Fonds21
  • Vriendenloterij Fonds
  • Creative Europe Programme (EU)
  • Gieskes-Strijbis Fonds
  • Dioraphte
  • VandenEnde Foundation
  • Fonds ZOZ
  • Jeugdfonds Sport & Cultuur
  • Jan van Hoof Galerie
  • Apap
  • Feminist Futures
  • Performing Gender