Digitale toegankelijkheid Theaterfestival Boulevard
Toegankelijkheid is al jaren een speerpunt voor Theaterfestival Boulevard. De organisatie neemt verschillende maatregelen om ook de digitale toegankelijkheid van het festival te verbeteren. Al in 2022 hebben we een mooie stap gezet met het verbeteren van functionaliteiten op de website. In 2023 was er de wens om hier nog verder in te gaan. Toen is er aan de hand van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) de website verder verbeterd.
Een website volledig inrichten volgens de WCAG 2.1 AA richtlijnen is een complexe taak. Het betekent iets voor de werkwijze van de organisatie, de opzet van content, maar ook voor de inrichting en uitstraling van de website. Binnen de mogelijkheden is er geïnvesteerd in het optimaliseren en door ontwikkelen van de opbouw van de code. Met een dergelijke optimalisatie wordt de website beter afgestemd op bezoekers met een beperking die eigen hard- en software gebruiken. Dit helpt externe hulpmiddelen niet alleen bij het beter kunnen navigeren op de website, maar ook bij het beter begrijpen van de inhoud. Uit het onderzoek is gebleken dat we hierin een grote slag konden slaan. Doordat de techniek verbeterd en de norm in beweging is wilden we met deze aanpassing een goed fundament leggen voor de toekomst.
Een groot deel van deze optimalisaties zit in de opbouw van de HTML (code van de website). Het fundament van deze code is herzien, denk dan aan de volgorde en opbouw van de code. De inrichting en volgorde van titels, subtitels, afbeelding en tekst, maar ook wat niet getoond wordt aan dergelijke hulpmiddelen. Alt-teksten (beschrijvingen van afbeeldingen) die niet automatisch gezet worden voor afbeeldingen, krijgen een label decoratief.
Bij het programmaoverzicht is de indeling aangepast zodat duidelijk is welke gegevens bij welk event hoort. In andere woorden: informatie wordt beter gebundeld voor de externe hulpmiddelen. Dit helpt gebruikers om onderdelen als artikelen, events en andere doorklik mogelijkheden beter te begrijpen.
Bij de knoppen worden er nu ook labels gezet. De HTML-code beschrijft wat er op een knop staat en waar deze naartoe verwijst. Ook is de navigatie voor verborgen content verbeterd, zodat deze content gemakkelijk zichtbaar gemaakt wordt. Dergelijke content zit bijvoorbeeld in veelgestelde vragen. Hier wil je dat met externe hulpmiddelen deze content geopend kan worden.
Verder zijn er ook bezoekers die gebruikmaken van 1 knop. Hiervoor is het van belang dat er gewerkt wordt met zogenaamde quick links. Er wordt zichtbaar duidelijk waar je je in de navigatie of op een pagina bevindt.
Daarnaast is er een uitbreiding gedaan op de bestaande functionaliteiten hoog contrast en vergroot tekst, hier is ook prikkelarm aan toegevoegd. Deze functionaliteit stopt alle hoverstates (animaties), kleuren en bewegend beeld, wat de website rustig en prikkelarm maakt.
Waar we nog aan werken
De website blijft in ontwikkeling, ieder jaar bekijken we opnieuw welke stappen we hierin kunnen zetten. Zo blijven we ook werken aan het ondertitelen van video’s. Ook onderzoeken we de mogelijkheid om audiodescriptie die beeld beschrijft toe te voegen aan video’s. Daarnaast werken we aan opbouw en inhoud van de pagina’s, om deze nog beter aan te laten sluiten bij WCAG.
Toegankelijkheidspagina’s op de website
In het menu hebben we een speciale pagina over toegankelijkheid, die het hele jaar door te lezen is. Daarnaast hebben we een festivalvariant van de website die vanaf start kaartverkoop word gepubliceerd. Dan komen de volgende extra pagina’s op het gebied van toegankelijkheid erbij:
- Informatie voor dove en slechthorende bezoekers - Nederlands
- Informatie voor blinde en slechtziende bezoekers - Nederlands
- Prikkelvriendelijk bezoek - Nederlands
- Relaxed Performances - Nederlands
- Bijzonderheden bij voorstellingen - Nederlands
- Bereikbaarheid en mobiliteit - Nederlands
- Faciliteiten - Nederlands
- Information for people with a visual impairment - English
- Low stimulus visit - English
- Relaxed Performances - English
- Noteworthy - English
- Accessibility and Mobility - English
- Facilities - English
Overige toegankelijkheidsmaatregelen op onze website
- We werken met video’s met gebarentolk die informatie vertellen over voorstellingen waar een gebarentolk bij aanwezig is.
- Algemene video’s van Theaterfestival Boulevard hebben Nederlandstalige ondertiteling en een transcript in een onopgemaakt Word bestand, zodat blinden en slechtzienden de informatie uit de video ook tot zich kunnen nemen.
- Bij teksten op de website wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met B1-taalniveau.
- We melden wanneer een voorstelling niet rolstoeltoegankelijk is.
- Op de programmapagina kan je filteren op verschillende toegankelijkheidsonderwerpen zoals geschikt voor blinden en slechtzienden, geschikt voor doven en slechthorenden, niet rolstoeltoegankelijk en gratis toegang.
- Er is een toegankelijkheidspanel met ervaringsdeskundigen dat advies geeft over de website.
Mocht je hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het vinden van de route, of geen begeleider of ondersteuner hebben, dan hebben we een aantal vrijwilligers paraat om te helpen! Wij doen ons uiterste best om jouw bezoek zo prettig mogelijk te maken, maar kunnen vanwege drukte of de aard van de aanvraag niet alles doen. Neem vooraf contact op met ons toegankelijkheidsteam om je vraag voor te leggen, dat kan door een mail te sturen naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.