BLVR&D Werksessie: Een festival voor iedereen
Theaterfestival Boulevard |
Tijdens een besloten samenzijn onderzoeken we de fysieke, sociale en economische toegankelijkheid van Theaterfestival Boulevard.
Al jaren zet Boulevard zich in om een breed en toegankelijk festival te zijn voor iedereen. Dat doen we door zoveel mogelijk zichtbare en onzichtbare hobbels weg te nemen voor en tijdens bezoek. Denk aan fysieke, sociale of financiële drempels die we bijvoorbeeld met speciale aanpassingen of diensten weten te verlagen.
Zo bieden we mensen met een kleine beurs een handig overzicht aan gratis voorstellingen en activiteiten. Er is een selectie voorstellingen met live audiodescriptie en gebarentolken. Ook zorgen we voor goede faciliteiten voor rolstoelgebruikers. En voor bezoekers met een chronische vermoeidheid, autisme of cognitieve beperking zijn er dagprogramma’s op maat, naast een prikkelarme ruimte op het festivalterrein.
Verder werken we op verschillende manieren aan een meerstemmig festivalprogramma, waardoor ook op de podia mensen zich kunnen herkennen voor wie theaterbezoek niet vanzelfsprekend is.
Maar, we kunnen ook nog veel leren. En dat doen we graag met (niet-) bezoekers en belangenorganisaties! Om gezamenlijk kennis op te doen én te delen, ontmoeten we hen tijdens het festival om samen te komen en onze good (en bad) practices te delen.
In aanloop naar het festival organiseerden we drie werksessies over de toegankelijkheid van ons festival, waarin we met bezoekers, gebruikers en experts in gesprek gingen. Terugkerende thema’s waren inclusief ontwerp, innovatieve duurzaamheid en sociale interactie.
In de eerste werksessie stond de fysieke indeling en aankleding van het festivalterrein op de nieuwe locatie in het Zuiderpark centraal. In de tweede werksessie onderzochten we actief welke hobbels er in de totaalbeleving zijn te overwinnen en welke we kunnen wegnemen.
De derde werksessie stond in het teken van de vraag hoe we een veilige plek kunnen zijn die gelijkwaardig toegankelijk is voor iedereen, waar iedereen zich thuis voelt en uitgenodigd om zich in het perspectief van een ander te verplaatsen.
De ideeën en voorstellen uit deze sessies hebben we geëvalueerd en waar mogelijk toegepast in de huidige editie.
Tijdens de samenvattende werksessie op 6 augustus, delen we onze bevindingen (successen, en mislukkingen). Ook doen we veldonderzoek op het festivalterrein zelf.