To Be Continued
Nineties Productions | NL
Vond je de uitvinding van de stekker in 1883 niet eng? Mooi. Next level: To Be Continued, een fascinerende theatrale installatie. Maak kennis met Artificial Intelligence, een nieuwsgierige computerbot en verrassende tijdsbeleving.
Hoe is je besef van tijd als je scrollt op social media? Wat doet onze altijd aanwezige toegang tot het internet met ons geduld? Hoe verbonden zijn we daadwerkelijk, nu we altijd en overal bereikbaar lijken te zijn?
To Be Continued van Theatercollectief Nineties is een audiovisuele installatie zonder acteurs die een vergrootglas legt op de hedendaagse digitale cultuur en technologie, en wat voor invloed dat heeft op onze omgang met tijd. De muziek is geïnspireerd op de wereld van interfaces, apps en preloaders. De visuele elementen worden ingezet om de tijdsperceptie van de bezoeker te beïnvloeden en de animaties zorgen voor een onderdompeling in de virtuele realiteit. To Be Continued neemt daarmee onze tijdservaring onder de theatrale loep in de vorm van een digitale performance en probeert daarmee net weer een beetje extra grip te krijgen op het ongrijpbare van digitalisering en tijd.
Theatergroep Nineties is constant op zoek naar nieuwe theatervormen die reflecteren op onze huidige tijdgeest. Ze verzamelen nieuwe perspectieven op de altijd bewegende wereld en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Hun voorstellingen spelen met elementen van beeldende kunst, digitale media, literatuur, muziek en performance, en zijn iedere keer weer een poging om de huidige tijd iets minder ongrijpbaar te maken.
Voor volwassenen, maar ook leuk voor kinderen vanaf 14 jaar.
Om de installatie in volledigheid te beleven is het belangrijk om voor de voorstelling de app Telegram te downloaden. Deze is nodig om de proloog mee te maken.
In To Be Continued van Nineties wordt gebruik gemaakt van stroboscoop effecten, rook en wordt er Engels gesproken.
In gesprek met Yannick van Nineties productions:
Tijdens hun vakantie kwam de veerboot maar niet. “We moeten wachten”, zei acteur Yannick [1987] tegen z'n zoontje. “Wat is wachten?” vroeg de tweejarige Miró. Zo legde het manneke de kiem voor To Be Continued van Nineties Productions.
In kort bestek: bezoekers scannen een QR-code, waarna ze op Telegram in contact komen met een vraaglustige bot. Hij/zij/het is absoluut in je geïnteresseerd. Ook gidst de bot je naar een zinsverruimende digitale performance, waarin het 'nu' centraal staat. Acteurs ontbreken, maar but you never walk alone: de nullen en enen zijn nabij.
Yannick Noomen: “In To Be Continued onderzoeken we wat de invloed van technologie op je tijdservaring is. Alles gaat sneller en is geoptimaliseerd, tegelijkertijd groeit onze tijdsstress en zijn we ongeduldiger dan ooit. Da's een rare tegenstelling.” De glasvezelvaart waarmee de digitale technologie zich ontwikkelt, volgt hij intensief. “Iedereen vraagt zich enkel af: 'Gaat AI de mensheid inhalen?' Maar dat gaat voorbij aan een wezenlijkere vraag: wat is de impact van AI op onze maatschappij?”
To Be Continued ontving lovende kritieken in de media en bij publiek. “Veelgehoorde reacties zijn fascinerend en angstaanjagend, maar ook overprikkeldheid en ontspanning.” Die veelkantigheid doet recht aan Nineties. Of zoals Yannick vrolijk stelt: “We jagen op het 'nu', maar tijd morsen is ook mooi.”
Concept Nineties, Noralie en studio Moniker
Regisseurs Yannick Noomen en Noortje van den Eijnde
Digital design en ontwikkeling studio Moniker
Muziek Philipp Johann Thimm
Scenografie Julian Maiwald
Technisch producent Bart van Bokhoven
Producent Merel Hobrink
Creatief producent Vevi van der Vliet
Co-producenten studio Moniker, MU
Beeld Stijn Stumpel
Marketing Letice Braun
Pers Annabella Rijksen en Berber Stolte
Foto Jitske Nap, Nineties