Wi Eygi Fasi
BLVR&D Werksessie |
Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft in Suriname en de Antillen. Maar tot 1873 werd er onder staatstoezicht gewerkt. Dit jaar werd ook in ‘s-Hertogenbosch Keti Koti (wat ‘gebroken ketenen’ betekent) gevierd en herdacht. Want ook hier is de doorwerking van het leed veroorzaakt door de slavernij aanwezig. De stichting in oprichting Wi Eygi Fasi wil de dialoog aangaan om mensen bewuster te maken van het slavernijverleden en de Caribische cultuur en tradities grootser vieren. Tijdens Boulevard presenteert de stichting zich, en doet een voorzet voor het programma van 2023.
Na een muzikaal welkom met seú (oogstliederen), awa di lamunchi (citroenwater), arepa di pampuna (pompoenpannenkoekjes), is er een lezing over Tula door Carla Mohammed. Tula was de leider van de belangrijkste opstand van tot slaafgemaakte mensen op Curaçao in 17 augustus 1795 op de plantage Knip, waar hij werkte. In 2010 is Tula uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. Vervolgens nemen we de tijd om met elkaar in gesprek te gaan.
We sluiten af met tambú van Papi Django. Deze muziek en dans komt voornamelijk op Curaçao voor, maar ook op Aruba en Bonaire. De tambú spreekt kritisch over de samenleving en ontwikkelde zich op de plantages; het was een geheimtaal van de slaven waarin zij met elkaar konden communiceren zonder dat de eigenaar begreep waar het over ging.
BLVR&D Werksessie
Dit is een BLVR&D Werksessie. Via speelse werkvormen worden vraagstukken rond kunst en samenleving onderzocht. Come Together, Right Now: loop binnen, neem een kijkje en/of doe mee! Via de button hieronder vind je een overzicht van onze werksessies.
Overzicht BLVR&D