Ontmoetingen tussen makers en stadsgenoten
Theaterfestival Boulevard blijft zich verdiepen in en verbinden met de stad en haar bewoners. In Lijn73 werken we met makers die een speciale betrokkenheid bij de stad hebben of willen ontwikkelen. Ook dit jaar gaan zij binnen een aantal projecten met specifieke groepen als publiek of mede-makers aan de slag.
Ontdek de Lijn 73 makers van 2023
71BODIES / Daniel Mariblanca
In 2023 maakt choreograaf Daniel Mariblanca een voorstelling gebaseerd op het leven van de dansers zelf – kinderen, tieners en volwassenen – die net als Daniel transgender zijn.
WORKSHOP A TRUE STORY VAN DANIEL MARIBLANCA
Voorafgaand aan zijn voorstelling nodigt Daniel transgender personen uit om met hem het trans-zijn te vieren in een 3-daagse workshop waarin dans en beweging centraal staan. Naast het toepassen van een veelzijdige benadering van expressie, zal hij ook belangrijke inzichten en technieken delen die tijdens de productietijd van A True Story zijn ontwikkeld. Deelnemers krijgen ook de kans om mee te spelen in een van de voorstellingen in ’s-Hertogenbosch!
Chiara Bersani
Met een indrukwekkende nieuwe bewegingsvoorstelling over de verhouding van mensen met een beperking tot de natuur staat choreograaf Chiara Bersani dit jaar op Boulevard.
De Italiaanse, die zelf een fysieke beperking heeft, werkt graag naar
vanuit mogelijkheden van het beperkte. In een 3-daagse workshop deelt ze haar inzichten met mensen met verschillende lichamen, ervaringen en leeftijden. De deelnemers gaan door middel van beweging en expressie onderzoeken hoe hun lichamen zich verhouden tot de omgeving en tot elkaar. Ook hier kunnen deelnemers meespelen in haar voorstelling op Boulevard!
Minoux
Met Papa was a Rolling Stone presenteert MINOUX haar onderzoek naar de relatie tussen vader en zoon. Na de moeders in de voorstelling Leer me de dans van je moeder uit 2021, zijn nu de vaders aan de beurt.
Minou Bosua ging het afgelopen jaar in gesprek met de zonen van de stad over hun vaders, onder andere op het Koning Willem 1 college. Wie zijn ze nou eigenlijk? Een rolmodel, of een man waarvan je niet eens weet hoe je zijn naam spelt? En ook de vaders komen aan het woord, wel zingend.
Naast Boulevard, wordt dit project ook ondersteund door de gemeente ’s-Hertogenbosch en Theater aan de Parade
Corpo Maquina Society
Acteurs, muzikanten en freerunners werken tijdens Boulevard in BBS De Kruiskamp met kinderen uit ‘s-Hertogenbosch West. Vorig jaar landde het project daar ook al, maar toen stond de bal centraal. Nu een mix van acrobatiek en sport op/onder/over/langs muren, bankjes, fietsenrekken etc.
Met It takes a Child to raise a Village is Corpo Máquina Society een meerjarig traject gestart met projecten waarin volwassen performers de opdracht krijgen om de kinderen in het middelpunt te plaatsen en dienstbaar te zijn aan hun voorstellen en nieuwsgierigheid. De overtuiging van Corpo Máquina: jongeren kunnen de samenleving veranderen.
Vijf dagen lang gaat de gymzaal van de BBS om 15.00 uur open voor iedereen vanaf 8 jaar en begint het spelen. Dat gaat gewoon door als om 16.30 Boulevard bezoekers binnenkomen om getuige te zijn van deze uitspatting aan creativiteit en plezier.
Bart van Dongen
De Aanhaakfanfare verbindt op een laagdrempelige manier de inwoners van ‘s-Hertogenbosch. Stadscomponist Bart van Dongen verzamelt muzikanten – in de breedste zin van het woord en composities, om die samen te laten vloeien in de compositie Bossche Klanken . Iedereen kan ideeën aanleveren via een melodie, een klankgedicht, een tekening, een reeks akkoorden, een ‘gebruiksaanwijzing’, een geluidsopname; alles kan. Tien dagen lang groeit deze Aanhaak Fanfare met nieuwe deelnemers.
De grande finale is op de laatste dag van Boulevard.
iona&rineke
De installatie Kunnen stenen je zachter maken is gemaakt op basis van eigen ervaringen met ziek-zijn en contact met ervaringsdeskundige penvrienden, bestaande uit zieke en zorgende mensen.
Kunnen stenen je zachter maken? is onderdeel van de Zieke Jaren; een project van muziektheatergezelschap iona&rineke dat zij in 2023 en 2024 creëren rondom het thema ziek-zijn. Met deze projecten wil het gezelschap met het publiek reflecteren op vragen over ziek-zijn en het recht op gezondheid.
Schippers&VanGucht
Makerscollectief Schippers&VanGucht en Boulevard voeren een doorlopend gesprek over brede toegankelijkheid van beider werk. De afgelopen jaren inspireerden diverse ervaringsdeskundigen tot een andere manier van denken en doen.
Voor de voorstelling ODE (te zien op het festival) hebben Schippers&VanGucht intensief samengewerkt met (performers van) Theaterwerkplaats Tiuri, maar ook dove deskundigen geraadpleegd en getest met rolstoelgebruikers. Alle ervaringen leidden tot een rijker en inclusiever maakproces.